Sammenhold

Foto: Line og Martin Hald sammen med deres børn. Fotograf: Henrik Vinther Krogh

Line og Martin Hald er et blandt fire yngre par, der er flyttet fra Aarhus til Harboøre for at blive del af et lokalsamfund med sammenhold og tryghed.

Da Martin og Line Hald 1. februar flyttede fra Aarhus til Harboøre for at bo i et nyistandsat hus på 260 m2 med uforstyrret, flot, udsigt, var flere af deres venner allerede flyttet ”vest på” til samme egn.

Fra storby til landsby er en trend, der ser ud til at tage til. Ikke bare i Jylland, men i hele landet.

– Nogle mennesker flytter efter arbejde eller et bestemt sted. Vi flytter efter at bo blandt vores venner og familie. Alt det andet kan man køre efter, siger Martin Hald.

Han er tømrer, med egen virksomhed og opgaver flere steder. Line er ergoterapeut, men er på barsel med deres yngste barn, datteren Karen, der blev født kort efter flytningen. Deres to sønner, Valder og Noah, er begge er født i Aarhus.

Flyttetanker

Da slutsedlen var skrevet under i efteråret 2019, havde Line Hald haft halvandet år til at vænne sig til tanken.

– Overvejelserne om at flytte kom en sen nat på vej hjem til Aarhus fra min nieces bryllup, Martin siger pludseligt; jeg vil gerne flytte hjem. Det var jeg alt, alt for træt til at forholde mig til på det tidspunkt, mindes Line.

De var næsten lige flyttet ud af Aarhus midtby med to små drenge, født med 14 måneders mellemrum. Boede i rækkehus i samme kvarter i Skejby, hvor begge Martins brødre også bor med deres familier.

Hun havde et arbejde, hun var glad for og sin faste gang på keramikværkstedet i et kreativt miljø på Godsbanen. Hun kunne godt mærke hjemegnen trække i Martin. Deres ferier og weekender hos svigerfamilien i Harboøre var altid tæt pakkede med mennesker, de gerne ville se, begivenheder, aktiviteter og naturoplevelser.

Prøve nyt

Martin indrømmer, at da han som tømrersvend for 10 år siden flyttede fra Harboøre til Aarhus for at dele lejlighed med sin tvillingebror og en kammerat, var det for at prøve noget nyt, og fordi mange af deres venner var flyttet i forvejen for at studere.

Og fordi han og kæresten, Line, havde aftalt at mødes ’et sted imellem’ hans Harboøre og hendes Holsted efter fem år som distance-kærester. De mødtes i 10. klasse på Sydvestjyllands Efterskole i Bramming. Nu boede hun i Aarhus med en veninde.

Line er 32 år gammel og er kommet i Harboøre halvdelen af sit liv og kender omgangsformen med åbne døre og mange uformelle kaffebesøg tidligt og sent.

– Sådan har det jo altid været hos Else og Torben (Martins forældre). Hans onkler og tanter er også blevet mine. Måske fordi vi var så unge, da vi fandt sammen. Martin kender selvfølgelig flere herude, men jeg lærer nye folk at kende i børnehaven og til gymnastik med drengene.

Familieliv

Sin faglighed som ergoterapeut med særlig interesse for neurologi og sin interesse for porcelænskeramik har Line Hald sat på midlertidig pause for at give familielivet i Harboøre en god start. Martins arbejdsuge holder sig ikke på 37 timer.

– Hvis det kan lade sig gøre, vil jeg gerne gå hjemme med Karen efter endt barsel. Det er en gave at give sine børn – og sig selv. Men her er bestemt interessante arbejdspladser i området for mig. Jeg ved også allerede, hvor der står ovne til keramikbrænding, siger Line.

Med sønner i fire-femårsalderen, som går i børnehave mandag til torsdag, og en datter på tre måneder behøver hun ikke anstrenge sig for at få tiden til at gå. Men hun er allerede grebet af den lokale begejstring for garn og strikkepinde.

Blandt venner

Foreløbig er fire unge vennepar fra Aarhus, hvor mindst én ægtefælle har lokale rødder, flyttet til Harboøre inden for kort tid. Nu arbejder Martin og Line på at få flere venner samme vej.

– Vores venner og familie i Harboøre trak i os en tid. De sendte relevante jobopslag til mig, lod bemærkninger falde om, hvor hyggeligt her er og hvor fedt, det blev, når vi også kom til at bo her. Det kunne godt være lidt irriterende dengang. Nu forsøger vi så at gøre lidt ’irriterende’ godt forarbejde for de næste, fortæller Line.

Mødrene i de fire nytilflyttede familier er alle på barsel eller pasningsorlov. Tilsammen har de ni børn i alderen 0-6 år. De følges til babysalmesang tirsdag. Line og hendes svigerinde Mette Kristine (gift med Martins tvillingbror Daniel) har taget initiativ til åben legestue for 0-5-årige i Missionshuset om onsdagen.

Torsdag er der babysvømning, og familierne ses i kirken søndag. Harboøre holder regelmæssigt Ulvetime og børnerytmik i kirken. Derudover ses de selvfølgelig også privat.

– Her er megafedt at bo. Vi fire går hjemme. Det er fantastisk at have hinanden at nyde det med. Her kommer flere forbi i det daglige, end da vi boede i Skejby. I Brugsen ved folk, hvem vi er, selv om vi er tilflyttere, fortæller Line.

Plads er der nok af. Bare den ene terrasse er på størrelse med hele haven i Skejby.

– Og her er skov, mark, hav, strand og fjord. Vi var aldrig kommet i nærheden af at kunne købe et sted som det her omkring Aarhus, siger Line.

Livsvarig investering

Tilflytningen er et livsprojekt, som rækker udover hverdagens små og store naturoplevelser. I Aarhus havde Valder og Noah en god børnehave.

– Her i Harboøre findes en helt anden sammenhæng. Børn i børnehaven, er også dem, vores børn kommer til at have deres liv med i skolen. Det er dejligt og befriende at vide. Man engagerer sig i sammenholdet på en anden måde, end hvis der var syv forskellige skoler, de kunne gå videre til. Det giver mening at investere i noget, når det er livsvarigt, siger Line Hald.

– Jeg ønsker for alle, at de kan bo et sted som her. Den sidste tid i Aarhus brugte vi overhovedet ikke byen. Hvis vi en dag savner Naturhistorisk Museum eller DOKK1, så tager det altså kun en time og tre kvarter at komme dertil, siger Martin.  

– Nu kan vi give vores børn det, vi også selv kommer fra. Det er det her liv, vi vil for altid, siger Line.