Naturen som legeplads

Foto: Geopark Vestjylland

Næppe har så mange været så meget ude i naturen på så kort tid, som under corona-pandemien. Det er gået op for de fleste, at naturen er en suveræn mødeplads, legeplads og plads for fysisk aktivitet. Lemvig Kommune er som en af de største i landet – arealmæssigt – nærmest forgyldt med gode steder.
– Der er noget for enhver. Det er bare at komme ud og nyde. Naturen kan opleves på mange måder. Den kan ses, den kan høres, den kan lugtes, og i nogle tilfælde spises. Den kan bruges til mange forskellige fysiske aktiviteter. Lemvig Kommunes natur er skøn og meget forskelligartet, siger Steffen Damgaard, formand for Teknik & Miljøudvalget.

Oplevelser

Mellem hav og fjord. Mellem skov og mark og mellem bakker og dale, som gamle Thøger Larsen skrev for 100 år siden. Diversiteten er stor og mulige naturoplevelser derefter. Og det hvad enten  man vil trave en tur, løbe, lave fitness, cykle, bade, lege amatørornitolog, se kronhjorte, fiske, sejle kajak, surfe, stand-up padle, eller være sammen med familie og venner.
Klosterheden er for de fleste et populært udflugtsmål. Her er mange forskellige naturtyper inden for korte afstande. Også selv om Klosterheden er et af de største samlede skovområder i landet.  
Ikke langt derfra er Naturpark Nissum Fjord med helt andre typer landskaber. Enge, små og store vandløb og moser, som kan opleves fra fine stier eller i gummistøvler. I Naturpark Center i Bøvlingbjerg er der både inden- og udendørs oplevelser som start på besøg i området.
Engområdet mellem Harboøre og Thyborøn er afgjort også et besøg værd. Et rigt dyreliv, især fugle og insekter og  gode cykel- og gåture. Og kystlandskaberne ved Vesterhavet og Limfjorden. Her opleves naturkræfterne både fra sin blide side til råt, når vinden tager til og viser sig kraftfuld.
Især klintlandskaber ved Bovbjerg Fyr, ved Høgsgaard Strand nord for Nørre Nissum ud til Nissum Bredning og ved Kabbel Hovedgaard nordøst for Lemvig er sjældne smukke oplevelser. Her kommer pulsen op under en travetur.
Oven i er der adskillige motions- og træningspavilloner, mange shelters, et utal stier og cykelruter. Alt sammen giver de bedste muligheder for et aktivt friluftsliv.
Også i byerne er der gode muligheder for oplevelser. Parker, grønne arealer, søer og åer er steder, der giver adspredelse i dagligdagen og mulighed for at komme ned i tempo. Et af de mere spændende steder er sødalen bag Lemvig Sø efter naturgenopretningsprojektet.
– Jeg tror og håber, at mange, ikke bare lokale, men også gæster og turister, får øjnene op og ser og oplever, hvor godt der er her i kommunen. At mange fra andre egne af landet finder ud af, hvor tæt vi er på naturen, hvor attraktiv naturen er, og hvor godt et familieliv man kan få  her i kommunen, siger Steffen Damsgaard.

Læs om Geopark Vestjylland

Læs om Naturpark Nissum Fjord

Find ture på friluftsguiden