Tysk tilflytterfamilie: Lemvig er meget bedre

Vesterhavet, venlige mennesker, gode jobs, bedre skole og bedre pension. Det fik tysk familie til at flytte til Lomborg i Lemvig Kommune. Efter tre år er Tanja Kofler-Utz og Rene Utz og deres to døtre, Zaphira Zazou og Line Sophie mere end tilfredse.

– Vi er faldet godt til. Børnene er glade for skolen. Vi er glade for vores arbejde og omgivelserne. Naboerne har taget godt imod os og været meget hjælpsomme, siger Rene og Tanja samstemmende på flydende dansk – om end med klart tysk accent og betoning af ordene.

De kommer fra den lille tyske by Rothenburg ob der Tauber i Bayern i Sydtyskland, hvor de begge er vokset op og mødte hinanden. Her var de begge selvstændige. Rene var anlægsgartner. Tanja som ergoterapeut.

Til Lemvig

Renes mor er dansk, og han var i sin barndom jævnligt på ferie i Herning hos bedsteforældre. Familien har også været på ferie i Danmark. Det var under en ferie i Lemvig, de begyndte at overveje at flytte.

– Vi tænkte i nogen tid på at flytte. Vi blev klar over mange fordele og begyndte seriøst at undersøge mulighederne for arbejde for os og skole for børnene, fortæller Rene, der er 45 år lige som Tanja.

Vesterhavet og landskabet gav familien en fornemmelse ro og en afslappet dagligdag. Oven i kom så møder med flinke mennesker. Det gjorde udslaget.

Ved at spørge fik Rene arbejde. Først ved en entreprenør i Holstebro, siden hen hos Nørgaard Fliser i Klinkby, hvor han nu arbejder som brolægger.   

Tanja arbejder deltid ved Sol og Strand i Vejlby Klit.

– Det er et fint arbejde. Jeg er der to-tre dage – i weekenden, når gæster kommer og rejser. Det bliver til mange timer per dag, men så har jeg hverdage fri. En god ordning, fortæller Tanja med et stort smil.

Hun vil gerne genoptage sit arbejde som ergoterapeut. Men her har hun ikke haft succes eller fået hjælp fra blandt andre Jobcentret.

Begge er tilfredse med lønnen i Danmark. Den er højere, godt 30 procent, end i Tyskland, og så er pensionsordningen her i landet væsentlig bedre. Det tæller meget, og giver familien en betydelig bedre købekraft til daglig og en bedre sikkerhed, når de bliver ældre. 

Pigerne

En rundvisning på Ramme Skole var vigtig for, at familien Utz bosatte sig i Lemvig Kommune i december 2019. Zaphira på 10 år og Line på syv var med ét begejstrede.

– Her vil vi gå i skole, lød det fra begge. Lærerne var flinke, og børnene, de mødte, lejeglade og imødekommende –  også selv om der i begyndelsen var sproglige misforståelser.

Sprogundervisning og omgang med de andre børn i fritiden gjorde, at Zaphira og Line hurtigt lærte sig dansk og kan følge undervisningen i 4. og 2. klasse på lige fod med deres klassekammerater. I dag taler de et flot dansk og forstår ubesværet deres legekammerater.

I fritiden spiller Zaphira fodbold, går til svømning, gymnastik, spejder og på billedskolen i Lemvig. Line svømmer og spiller fodbold. Der er kort sagt gang i den –  alle døgnets vågne timer.

Skole

Skolesystemet i Danmark er bedre end i Tyskland, synes forældrene. I Tyskland skal børn allerede efter tredje klasse beslutte, om de skal i gymnasiet eller på en anden ungdomsuddannelse. Det er alt for tidligt og kommer til at styre emnevalg og undervisningsform i folkeskolen, synes Rene og Tanja.

– Oven i har tyske skoleelever mange flere lektier for hjemme efter skolen. Her i Danmark er skolen slut for dagen, når de kommer hjem. En meget bedre ordning og giver børnene bedre muligheder for at udnytte deres fritid, fortæller Tanja.

Ankomst

Familien kom til Danmark kun få måneder før corona-pandemien brød ud. Det skabte problemer i begyndelsen. Mange sociale kontakter blev bremset.

Det forhindrede dem nu ikke i at finde et egnet hus midt i Lomborg by gennem en hjælpsom ejendomsmægler.

–  Da coronaen løjede af kom gode naboer forbi og kontakter kom hurtigt i stand. Danskerne er hyggelige og velvillige. Her er et fint fællesskab og giver meget bedre kontakter, oplever de. 

De møder mange forældre ved sportsarrangementer som fodbold, svømning og andre fritidsaktiviteter.

Fritid

Med et ældre hus, der trænger til ”en kærlig hånd”, er der nok at se til i fritiden for ægteparret. Der er en hel del, de ønsker at renovere og med Rene som håndværker, er det familien selv, der står for det meste.

– Det tager tid, en hel del endda, forstår de fleste nok, griner Rene og peger på renoverede væge i den ene ende af stuen og lidt byggerod i den anden.

Naturen, havet og landskabet sætter de stor pris på. Ude i det fri bruger alle fire megen tid.

– En tur til stranden med hunden eller nogle timer i haven er daglige aktiviteter. Vesterhavet og naturen er helt fantastisk og hurtigt at komme til her omkring Lomborg, slår Tanja fast.

Bliver

Skal Rene og Tanja pege på minusser på Lemvigegnen er der én sag, de trækker frem. Der mangler læger ude på landet og i de mindre byer. Det fører med sig, at de sjældent træffer den samme læge, når de har behov for en konsultation.

Det, synes de, er problematisk. De er klar over, at det ikke kun er på Lemvigegnen, der er mangel på læger og tandlæger, man i alle landkommuner. Hvad det angår er sundhedsvæsenet nok bedre i Tyskland.

Det overskygger nu ikke familiens beslutning.

– Huset i Tyskland er solgt. Vi bliver her i byen. Vi er alle fire faldet godt til. Børnene i skolen og vi blandt arbejdskammerater. Vi vil ikke til bage til Tyskland, slår de fast.